De-a lungul timpului, ne-am întrebat ce este motivația și care sunt punctele forte ale ei? Stimă de sine crescută, vocație, cunoaștere de sine, dorința și setea de a descoperi lucruri noi?

În această ordine de idei, motivația este combustibilul ce antrenează și pornește comportamentul. Și, cunoaștem faptul că acest „combustibil” are nevoie de un întăritor. Printre factorii psihologici care sporesc motivația, putem enumera: încrederea, oboseala, voința și, cel mai important, feedback-ul.

De cele mai multe ori, dorim să știm cât de bine facem lucrurile atunci când vine vorba despre job-ul nostru sau despre deciziile noastre. Avem nevoie de o apropiere afectivă cu ceilalți, o apropiere care să ne ofere siguranță și stabilitate prin feedback.

Feedback-ul poate fi definit drept un răspuns a ceea ce noi putem crea. Iar copiii au nevoie de acesta pentru dezvoltarea lor. Putem învăța zeci de metode prin care putem să-i spunem unui copil: „ai lucrat foarte bine”, ca de exemplu:

  • performanță olimpică;
  • ai talent;
  • văd că îți place să depui multă pasiune în ceea ce faci. Un astfel de feedback pozitiv are rolul de a crește stima de sine a copilului și de a-l învăța să-și aprecieze munca, valorile.

Feedback-ul poate fi privit ca un altfel de dascăl dacă este folosit la timpul potrivit.

Un psiholog de renume ce poate fi amintit în povestea feedback-ului este Skinner. Acesta a vorbit despre importanța întăritorilor pozitivi, negativi și cum influențează aceștia dezvoltarea armonioasă a copilului.

Exemplu de întăritor pozitiv: ,,Voi picta un desen pentru mama deoarece mi-l va lipi pe frigider”.

Exemplu de întăritor negativ (feedback-ul negativ): ,,Voi strânge jucăriile pentru a nu-i supăra pe părinți”.

În cazul unui feedback negativ se pot dezvolta evitarea, lipsa de încredere și o relație „dificilă” între părinte-copil (chiar și educator-copil). Așadar, feedback-ul devine un mijlocitor în actul învățării unei noi deprinderi necesare copilului și motivației prin dorința de a descoperi lucruri noi.

Motivația afectivă este susținută de dorința de a fi aplaudați de ceilalți, remarcați, de a ne simți unici și de a fi aprobați din punct de vedere al deciziilor noastre. Astfel, cu cât un copil va primi mai des un feedback pozitiv din partea educatorilor sau părinților (recompensă, un sfat, prezentarea interesului), cu atât acesta va încerca să se dezvolte din ce în ce mai mult.

Acest lucru îl putem observă și în cadrul comportamentului. Mai cu seamă, un profesor fascinant va ști că trebuie să focalizeze, să susțină un comportament și o atitudină pozitivă a elevului, fără a se centra pe comportamentul indezirabil. Cu cât feedback-ul va fi adresat ca unui învingător, cu atât copilul se poate dezvolta precum supereroul la care visează să devină.

Cum îți poți motiva copilul, utilizând feedback-ul pozitiv?

Dacă nu ai găsit răspunsul la această întrebare, noi te putem ajuta prin trei pași simpli:

1️⃣ Află care sunt pasiunile lui.

Feedback-ul nu trebuie să însemne neapărat ,,cuvinte”. Cântat, pictat sau poate chiar teatrul, acestea sunt pasiuni ce înfloresc educația, dar și relația dintre părinte-copil. Încercând să fii cât mai apropiat și să te implici în aceste pasiuni, se va crea un climat deschis, stabil, copilul simțindu-se susținut și iubit.

2️⃣ Precum în ,,Micul Prinț”: oamenii mari pot fi atrași de numere și uită de ceea ce este esențial pentru sufletul lor.

Așadar, exact cum spuneam și la începutul articolului, găsește cât mai multe cuvinte prin care îți poți arăta admirația față de copil: ,,consider că vei ajunge unul dintre cei mai buni chitariști”.

3️⃣ Explică-i despre eșec

Putem spune dacă tinerii sunt pregătiți pentru insucces? Niciodată nu este prea devreme pentru a discuta deschis cu copilul despre cum lucrurile pot ieși exact cum ne așteptam, dar, uneori, se poate întâmpla opusul.

O modalitate de feedback pozitiv este să-i aducem aminte copilului că suntem alături de el și că-l putem ajuta cu sfaturile necesare: ,,eu cred în tine și în potențialul tău fantastic”.

În concluzie, feedback-ul este un mijlocitor esențial al motivației și al creativității, el putând să devină un maestru al educației de succes pentru un copil ce visează a deveni propriul supererou în propriile sale povești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *