
Program de dezvoltare socio-emoțională – „Da, poți!” – club pentru copii de 4-7 ani. Principalul scop al acestui program este de a susține grădinițele și familiile în demersul de optimizare a dezvoltării sociale, emoționale și academice a tuturor copiilor și tinerilor. Acest program a fost implementat în peste 4000 de grădinițe din Australia, Noua Zeelandă, Anglia, Țara Galilor, Canada și Statele Unite. Pe baza rezultatelor literaturii de specialitate și pe cea a propriilor cercetări (ex: Ellis, 1994; Bernard și Joyce, 1984, Ellis și Bernard, 1983) referitor la motivația intrinsecă, procrastinarea socială, caracteristicile cognitive și atitudinale ale copiilor cu probleme sociale, emoționale și comportamentale, autorul (Bernard) a identificat 12 Obiceiuri Mentale pozitive care stau la baza Celor Cinci Fundamente care contribuie la rezultate pozitive. A delimitat de asemenea, 12 Obiceiuri Mentale negative care contribuie la obținerea unor rezultate negative. Cercetările realizate asupra teoriei și practicii „Da, poți!” au evidențiat validitatea teoriei și impactul pozitiv al practicii sale.

Încrederea înseamnă a ști că pot să reușesc în mai multe domenii la grădiniță. Presupune să nu îmi fie frică să fac greșeli sau să încerc ceva nou. Exemple de comportament încrezător sunt: a ridica mâna la grupă pentru a răspunde la o întrebare dificilă, a lucra independent fără a cere ajutorul educatoarei, a împărtăși o idee nouă cu educatoarea sau cu grupa. Obiceiuri Mentale ce construiesc încrederea includ:
• Acceptarea necondiționată de sine – a nu avea o părere negativă despre sine când se întâmplă lucruri rele;
• Asumarea riscurilor – a considera că vei încerca să fii cât de bun poți, fără a avea nevoie ca totul să fie perfect și a nu-ți fie frică să faci greșeli;
• A fi independent – a ști că deși este important să fii plăcut și aprobat, nu putem mulțumi pe toată lumea, tot timpul. Este important să susții ceea ce crezi chiar dacă alții nu sunt de acord.

Perseverența presupune a încerca din greu și a nu renunța ușor când realizezi sarcini școlare pe care le consideri prea dificile sau plictisitoare. Comportamentul perseverent implică a continua să realizezi sarcini chiar și atunci când aceste sunt foarte dificile, a nu fi distras de colegi, a verifica sarcinile pentru a vedea dacă sunt greșeli. Obiceiurile mentale care contribuie la dezvoltarea perseverenței tinerilor sunt:
• Pot să reușesc – a considera că vei avea mai mult succes în realizarea sarcinilor decât insucces;
• A depune efort – a considera că cu cât depui mai mult efort, cu atât vei avea performanțe mai bune, iar succesul nu este determinat de factori externi (norocul, sarcini ușoare), ci de factori interni (efortul depus);
•A lucra din greu – a considera că pentru a obține rezultate satisfăcătoare pe termen lung, uneori trebuie să faci lucruri neplăcute pe termen scurt.
Organizarea se referă la stabilirea scopurilor pentru nivelul performanțelor în arii specifice ale sarcinilor școlare, planificarea eficientă a timpului, asigurarea resurselor necesare, urmărirea sarcinilor. Exemple de comportament organizat sunt următoarele: a te asigura că înțelegi instrucțiunile înainte de a începe temele, a avea un program de studiu sau un orar săptămânal, a planifica momentul în care îți faci temele pentru a te asigura că ai suficient timp.
Obiceiuri Mentale pozitive care îi ajută pe tineri să îți dezvolte un comportament organizat includ:
• Stabilirea scopurilor – a ști că stabilirea scopurilor te poate ajuta să realizezi cu succes sarcinile;
• Planificarea timpului – a te gândi cât timp îți ia realizarea temelor și planificare a timpului astfel încât să termini totul la timp.
Înțelegerea înseamnă a lucra cooperativ cu profesorii și colegii de grupă, a rezolva probleme fără a te înfuria și a urma regulile stabilite în grupă. Comportamentul de înțelegere implică următoarele: a oferi ajutor atunci când lucrezi în grup, a nu întrerupe, a aștepta până cineva a terminat de vorbit, a rezolva conflicte prin discuție mai degrabă decât prin ceartă, respectarea regulilor grupei.
Obiceiuri Mentale pozitive care ajută la dezvoltarea comportamentului de înțelegere, a înțelegerii includ:
• A fi tolerant cu alte persoane – a accepta că toți oamenii pot la un moment dat să se comporte necuviincios față de alții și că nu are sens să judeci caracterul oamenilor pe baza diferențelor sau acțiunilor lor;
• A gândi înainte de a acționa – a te gândi înainte de a acționa, la diferite lucruri pe care poți să le faci, la posibile consecințe pentru acțiunile propuse și a anticipa impactul acțiunilor propuse și a anticipa impactul acțiunilor proprii asupra emoțiilor altora atunci când te confrunți cu probleme dificile;
• A respecta regulile – a ști că respectarea regulilor importante de la grădiniță și de acasă ajută la protejarea drepturilor tuturor;
• Responsabilitatea socială – înseamnă a considera că este important să fii un bun cetățean și să construiești o lume în care există corectitudine și dreptate pentru toți. Înseamnă a fi sensibil la sentimentele altora, a te comporta onest, a-i trata pe alții – în special pe cei care vin din medii diferite cu respect, a avea grijă și a ajuta oamenii care au nevoie, a lucra pentru protejarea mediului.

Rezistența (cu sensul de calmare) înseamnă a reuși să nu devii extrem de furios, deprimat sau îngrijorat când se întâmplă ceva rău. Înseamnă a fi capabil să te calmezi și să faci să te simți mai bine atunci când ești foarte supărat. Înseamnă, de asemenea, a-ți controla comportamentul când ești foarte supărat.
Exemple de Rezistență:
• A rămâne calm și controlat atunci când cineva te tratează nedrept, fără considerație sau nerespectuos;
• A nu deveni deprimat atunci când greșești, nu înțelegi ceva, iei o notă mica sau când colegii te necăjesc sau te ignore;
• A nu deveni extrem de îngrijorat înainte de un test important sau înaintea unei activități importante;
• A nu deveni extrem de îngrijorat atunci când dorești să cunoști o persoană nouă care face presiuni asupra ta pentru a face rău.
În acest program, au fost dezvoltate cinci unități curriculare prin intermediul cărora copiii își vor dezvolta abilități sociale și emoționale. Aceste unități sunt:
Modulul I: Încrederea
Modulul II: Perseverența
Modulul III: Organizarea
Modulul IV: Înțelegerea
Modulul V: Rezistența
Fiecare din această unitate este alcătuită din cinci module, iar fiecare dintre acestea conține o serie de activități a căror conținut poate fi predat în mai multe modalități. În general înlănțuirea secvențelor de activități în cadrul fiecărei unități este următoarea:
- Activități în care li se va prezenta copiilor definiția abilității pe care trebuie să și-o însușească, precum și oferirea unor exemple și contraexemple ale abilității respective.
- Activități care implică practicarea de către copii a comportamentelor care exemplifică abilitatea care se dorește a fi învățată precum și exersarea unor auto-verbalizări pozitive.
- Activități care implică utilizarea de către copii a auto-verbalizărilor pe măsură ce aceștia realizează comportamente care reflectă abilitatea învățată.
- Activități în care copiii vor trebui să identifice situații diferite în care ar putea să aplice comportamentele pe care le-au învățat.
- Activități în care copiii, independent de ajutorul educatoarei, vor trebui să aplice în diferite circumstanțe abilitățile învățate, solicitând ajutor doar atunci când nu reușesc să se descarce.
