Un nou an școlar începe în curând, iar odată cu el încep și emoțiile părinților. Este un pas important pentru el, dar și pentru tine ca părinte. Ai visat mereu la acest moment de când ai devenit părinte, dar te rog nu face din el momentul tău, oferă-i șansa copilului să se bucure cât mai mult de prima zi pentru a rămâne cu o amintire frumoasă. Surprinde aceste momente făcând 2-3 poze, dar nu îți uita ochii în ecranul aparatului foto, privește mai bine ochii copilului.

Este o necunoscută atât pentru părinți cât și pentru copii pentru că la școală lucrurile stau puțin diferit față de ceea ce se întâmplă la grădiniță.

Un rol foarte important pentru ca tranziția de la grădiniță la școală să fie mai ușoră îl au părinții.

Vă sfătuim să explicați copilului ce urmează să se întâmple atunci când va merge pentru prima dată la școală. Discutați despre programul unei zile, despre materiile pe care urmează să le parcurgă, despre pauze, despre colegii de clasă, dar și despre regulile care vor fi acolo.
Sunt lucruri care dacă le sunt povestite din timp copiilor, în prima zi nu vor avea atât de multe surprize și vor știi în mare parte la ce să se aștepte.

Dacă aveți posibilitatea și acest lucru este permis de către școală, vizitați școala. Mergeți și vedeți clasa, curtea școlii, holurile, poate sala de sport. Astfel se va familiariza mai ușor cu unitatea, iar gândurile lui despre cum va fi prima zi, sau cum arată școala vor dispărea, ceea ce înseamnă că emoțiile vor fi mai mici.

În prima zi de școală fii alături de copilul tău și asigură-l că vei fi acolo până sună clopoțelul și îi vei răspunde la orice întrebare și de asemenea îi vei oferi tot sprijinul. Este foarte important ca să-l susții în astfel de momente și să te simtă aproape. Va conta foarte mult acest sentiment de siguranță, chiar și atunci când nu ești acolo.

Cumpărați rechizitele școlare împreună și implică-l cât mai mult. Oferă-i posibilitatea să-și aleagă penarul sau ghiozdanul preferat. Ajută-l să-și organizeze lucrurile și să-și pregătească ghiozdanul pentru prima zi de școală.

Nu în ultimul rând știm foarte bine cât de imprevizibili sunt copiii. Par că au înțeles totul, dar în momentul acțiunii din cauza emoțiilor, lucrurilor noi din jur, pot reacționa diferit față de cum te-ai fi așteptat. Așadar îți recomand dragă părinte, gândește-te la toate reacțiile pe care copilul ar putea să le aibă în prima zi de școală și fă-ți un plan.

Începerea școlii constituie o separare pe care unii copii o suportă mai greu, iar alții mai ușor. De asemenea nivelul de încredere și siguranță este foarte important în acest proces de separare.

În timpul scurt care a mai rămas din vacanța de vară profitați petrecându-l cât mai mult împreună, discutând despre următoarea etapă astfel încât separarea să fie ușoară, blândă, iar copilul să meargă cu drag și interes la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *