Despre beneficiile cititului și oportunitățile pe care le oferă o carte potrivită, o să vă povestim în rândurile de mai jos.
Cu siguranță ați auzit peste tot despre cât de benefic este cititul de la vârste cât mai fragede. Unii specialiști în parenting recomandă ca părinții să înceapă acest proces chiar și bebelușilor.
Susținem acest lucru și considerăm că niciodată nu este prea devreme pentru a introduce copilul în lumea poveștilor, în lumea cărților.
Beneficiile cititului
Ca un prim beneficiu și cele mai important este faptul că cititul de la vârste fragede ajută la dezvoltarea creierului.
Pe lângă această importantă dezvoltare vă prezentăm și alte beneficii:
☆ Dezvoltarea competențelor lingvistice;
☆ Întărește relația dintre părinte-copil. Exact ce își doresc părinții, o relație cât mai strânsă cu propriul copil.
☆ Dezvoltarea abilităților de ascultare;
☆ Îmbogățirea vocabularului;
☆ Dezvoltarea atenției; empatiei; creativității; memoriei;
☆ Stimularea dezvoltării emoționale. Și desigur lista poate continua. Așadar, ce părere aveți? Se merită să citim copiilor?
Conform unor studii pe acest domeniu rezultatele sugerează că bebelușii cărora părinții le citesc frecvent, cunosc mai multe cuvinte până la vârsta de 2 ani decât copiii cărora nu li s-a citit.
A le citi copiilor nu înseamnă doar o modalitate de a le inspira dragostea pentru cărți încă din copilărie, ci și o modalitate importantă de a dezvolta vocabularul unui copil- mai întâi, vocabularul pasiv (de înțelegere) și, mai târziu, vocabularul activ (de exprimare a imaginii-cuvânt).
Alege-ți cărțile în funcție de vârstă
Este important ca atunci când începeți procesul cititului împreună să căutați cărți potrivite pentru vârsta lor. De exemplu bebelușilor o să începeți cu imagini simple, colorate. Pe măsură ce cresc se pot introduce cărți cu fraze scurte și simple, alături de imagini bineînțeles.
După vârsta de 2 ani se pot citi povești scurte, cu personaje familiale, despre animale, plante etc.
Pe când vor fi preșcolari abilitățile lor în materie de ascultarea unei povești sau chiar de citirea imaginilor va fi dezvoltată și le va fi mai ușor în grădiniță să participe la astfel de activități.
În timp ce copilul va începe să citească singur vă recomandăm să fiți în continuare lângă el, să-i explicați cuvintele necunoscute, să-i sugerați cărți și să-l încurajați în acest proces.
Vă urăm lecturi magice!
„Există multe moduri mici de a lărgi lumea unui copil. Dragostea pentru cărți este cea mai bună dintre toate.” – Jacqueline Kennedy