Ce este inteligența?

Inteligența este capacitatea creierului de a înțelege ușor și repede probleme noi și cu totul nefamiliare.

Fernando Alberca, autorul cărții „Toți copiii pot fi Einstein” spune ca pentru ca inteligența să se dezvolte încă de la naștere, copilul trebuie să aibă experiențe de viață din care să poată învăța, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, părinții trebuie să fie activ implicați în stimularea și dezvoltarea acestei calități a copilului lor.

De-a lungul timpului s-a crezut că inteligența este de un singur fel, noile studii arată că există mai multe tipuri de inteligență, trebuie doar să le descoperim.

Ca părinte este important să îți cunoști copilul, să știi care sunt preferințele lui, ce deprinderi are și unde se descurcă mai bine sau unde întâmpină probleme. Lucruri pe care dacă le cunoașteți vă pot ajuta să-i descoperiți tipul de inteligență. Odată ce ați descoperit ce fel de inteligență are copilul dumneavoastră o să fie mult ușor să-l înțelegeți și să-l ajutați să se dezvolte.

O să vă prezentăm câteva tipuri de inteligență, astfel o să știți ce fel de inteligență are copilul dumneavoastră.

INTELIGENȚA VERBALĂ

Copilul cu Inteligență verbală are un vocabular bogat, poartă o discuție cu lejeritate. Îi place să scrie, să citească, să povestească, toate aceste lucruri pot să înceapă încă de la o vârstă fragedă. Poeții, scriitorii, jurnaliștii au acest tip de inteligență.

INTELIGENȚA LOGICĂ

Copilul cu Inteligența logică este pasionat de numere, calcule, de matematică. Înțelege cu ușurință formulele matematice și rezolvă ușor problemele, experimentele, demonstrațiile și altele. Acest tip de inteligență întâlnim la matematicieni, informaticieni, IT-ști, oameni de știință etc.

INTELIGENȚA MUZICALĂ

Copilul cu acest tip de inteligență au ureche muzicală încă de la o vârstă fragedă, tot atunci ei reproduc sunete sau melodiile care le aud mai des. De asemenea le este foarte ușor să cânte folosindu-și vocea sau un instrument. La muzicieni, cântăreți, găsim acest tip de inteligență.

„OAMENII SPUN CĂ MUZICA ESTE UN TALENT, NU INTELIGENȚĂ. DAR EU SPUN DE CE, DACĂ EȘTI BUN FOLOSIND CUVINTELE, EȘTI INTELIGENT, DAR DACĂ EȘTI BUN LA TONURI, RITMURI ȘI TIMBRE, ATUNCI NU TE CALIFICI LA FEL? NIMENI N-A REUȘIT PÂNĂ ACUM SĂ-MI DEA UN RĂSPUNS CLAR, DE ACEEA E NORMAL SĂ VORBIM ȘI DESPRE INTELIGENȚĂ MUZICALĂ.” (HOWARD GARDNER)

INTELIGENȚA VIZUALĂ sau SPAȚIALĂ

Copilul cu Inteligență vizuală sau spațială poate gestiona spațiul ce îl înconjoară, să-l vizualizeze și să lucreze cu el. Copiii care dețin acest tip de inteligență se pricep foarte bine la jocuri de tip puzzle, la diverse jocuri care presupun construirea de mașini, roboți, case, de tip lego. Le este ușor să rețină cu ușurință trasee, clădiri, locuri. Jucătorii de șah, chirurgii, piloții, căpitanii de vase, arhitecții au o astfel de inteligență.

INTELIGENȚA FIZICĂ- KINESTEZICĂ

Copiii care au acest tip de inteligență dețin un control bun al corpului, o ușurință în manipularea obiectelor, foarte bun simț al timpului și capacitatea de a-și antrena corpul să răspundă în anumite moduri la anumiți stimuli. De exemplu cum ar fi fotbalul, când un portar vede mingea se îndreaptă cu viteză spre direcția ei.

INTELIGENȚA INTER ȘI INTRAPERSONALĂ

Inteligența interpersonală determină abilitatea de a fi empatic, sociabil și cooperant, pe când cea intrapersonală oferă înclinație către introspecție, către formarea unei imagini clare și corecte despre sine.

INTELIGENȚA NATURALISTICĂ

Copiii au atenția sporită și înțelegerea profundă a fiecărei părți din natura înconjurătoare.

INTELIGENȚA EXISTENȚIALĂ

Copiii cu acest tip de inteligență sunt spirituali, dau dovadă de compasiune, au un set de principii și pot cultiva sentimente nobile față de ceilalți.

Toți copiii sunt diferiți și au moduri diferite de manifestare. Recomandăm părinților să observe ce îi place copilului să facă cel mai mult, la ce este mai receptiv și cum se manifestă el în diverse situații. Astfel veți descoperi care dintre tipurile de Inteligență de mai sus predomină în stilul său de învățare.

Surse:

–Gardner, Howard. Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences. New York: Basic, 1983. Print. http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_multiple_intelligences

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *