Jocurile distractive de mai jos sunt pentru copiii de toate vârstele. De la preșcolari, la elevi și de ce nu chiar și adulți. Pentru că și adulții au fost cândva copii și nu au uitat să se joace. De asemenea este foarte importantă relația copil-adult, părinte-copil, iar o astfel de relație ajută la dezvoltarea emoțională și intelectuală a copilului.
Jocul este activitatea preferată tuturor copiilor, o activitate care produce bucurie, fericire și multă plăcere. De asemenea prin joc, copilul învață, el acumulează noi cunoștințe, deprinderi și își diversifică acțiunile mintale.
Prin joc copilul își dezvoltă imaginația, vocabularul, trăiește experiențe noi și învață despre respectul pentru aproape, dar și alte abilități intelectuale.
Pentru că știm că jocul are un rol foarte mare în dezvoltarea copilului am pregătit 5 jocuri distractive, dar și educative pe care le puteți desfășura atât în aer liber cât și în interior.
1. Șotron
Începând cu vârsta de 4 ani copiii vor fi capabili să înțeleagă acest joc și să-l practice respectând regulile. Numărul de jucători: minim 1, cu cât mai mulți cu atât mai distractiv.
Desfășurarea jocului:
Șotronul înseamnă mai multe figuri geometrice desenate pe asfalt sau pământ. Lungimea unui șotron este între 3 și 5 metri. Traseul se poate desen cu câte căsuțe doresc jucătorii, de ex cu 7 căsuțe sau cu 10 căsuțe. După ce a fost desenat, copiii vor avea nevoie de o pietricica sau alt obiect care poate fi aruncat.
- Pietricica se va arunca pe rând în căsuțe, iar copilul trebuie să sară într-un picior în prima căsuță de exemplu, să se aplece, să recupereze pietricica și să sară inapoi de unde a aruncat. Se continua așa până la ultima căsuță.
Copiii vor participa la joc după ordinea pe care au hotărât ei. Sunt mai multe zicale care ajută la alegerea ordinii.
DE EX: Ini-mini-mani-mor,
Ține-un pește de picior!
Dacă peștele oftează,
Ieși afară și dansează.
Primul jucător care parcurge tot traseul fără nicio greșeală, câștigă.
Regulile jocului:
- 1. Pietricica/obiectul trebuie aruncat/ă pe rând, în fiecare căsuță, începând în ordine crescătoare.
- 2. Dacă jucătorul aruncă pietricica pe lângă căsuță, dacă își pierde echilibrul și atinge cu ambele picioare căsuța sau dacă calcă pe vreo linie a șotronului pierde rândul și va trebui să se oprească și să continue următorul.
- 3. Se repetă aruncarea dacă pietricica s-a oprit pe linia căsuței.
- Aceste reguli pot fi ușor diferite în funcție de zona geografică unde jucați Șotronul.
- Acest joc are multe beneficii precum dezvoltarea inteligenței, însușirea unor cunoștințe matematice, dezvoltarea echilibrului și a spiritului de echipă.
2. Caută steagul
Număr jucători: minim 2
Desfășurarea jocului: E nevoie de 2 steaguri sau eșarfe. Copiii se împart în 2 echipe. Fiecare echipă își ascunde steagul, iar cealată echipă va trebui să găsească steagul celeilalte echipe.
La start echipele trebuie să alerge pentru a încerca să găsească steagul celeilalte echipe și să-l aducă înapoi , fără a fi prins de cealaltă echipă. Dacă un jucător este prins de alt jucător din echipa adversă va fi închis într-o închisoare imaginară, până va fi eliberat de cineva din echipa lui.
Câștigă echipa care gășește prima steagul. De precizat este că steagul trebuie să fie puțin la vedere.
3. Întrecere în sac
Număr participanți: minim 2
Desfășurarea jocului: Copiii, sau copilul și adultul vor intra cu picioarele într-un sac, fie de pânză sau rafie, trebuie să fie un material mai rezistent. Se va realiza un traseu, fie simplu, fie cu obstacole, iar participanții trebuie să se întreacă pe acel traseu în sac.
Va fi foarte distractiv și antrenant. Copiii vor iubi acest joc, iar adulții se vor distra și amuza.
4. Coarda rapidă
E nevoie de o coarda lungă, ținută de 2 copii, iar alți copii sau doar unul va trebui să sară peste ea. Coarda se va învârti foarte repede, iar cel care sare nu trebuie să o atingă sau să o calce.
Se poate folosi un timer, una dintre sarcini ar fi cine rezista cel mai mult, la un timp de 3 minute de exemplu, sau se un timp de 20 de sec pe variantă de cine e mai rapid, fără să greșească.
Un joc distractiv care dezvoltă atenția, rapiditatea și echilibrul copiilor.
5. De-a baba oarba
Un joc vechi, dar încă actual și plăcut copiilor. Un joc cu suspans și frică de necunoscut, fiind legați la ochi, dar care se termină totul timpul cu râsete și bucurie.
E nevoie de o eșarfă sau fular, un copil va fi legat la ochi, iar ceilalți prin jurul lui îl ademenesc ca să-l prindă. Copilul prins va deveni „Baba oarba”, jocul se va sfârși când obosesc copiii, de plictisit nu se vor plictisi.
Așadar, jocul are un rol foarte important, esențial în viața copilului încă de la naștere.
Beneficii ale jocului pentru copii:
Jocul reprezintă mult mai mult decât ceea ce pare, ajutându-i pe copii să înțeleagă lumea din jurul lor prin interacțiune directă şi imaginație, precum şi să învețe lucruri noi, prin încercări repetate şi dedicare. UNICEF a identificat cinci modalități de bază prin care jocul devine esențial în dezvoltarea psihosomatică a copiilor, la orice vârstă. Aşadar:
- Jocul este cunoaştere: copiii se joacă pentru a descoperi sensul lumii din jurul lor şi a înțelege noile experiențe prin crearea de legături cu ceea ce ştiu deja.
- Jocul este bucurie: în afară de micile frustrări şi provocări care pot apărea în timpul jocului, sentimentul general este de plăcere, bucurie şi relaxare
- Jocul presupune implicare activă: copiii se implică profund în jocul lor, combinând activitate fizică, mentală și verbală.
- Jocul este iterativ: copiii se joacă pentru a exersa abilități, a încerca posibilități, a revizui ipoteze și a descoperi noi provocări, în mod activ.
- Jocul este interactiv: acesta le permite copiilor să comunice idei şi să creeze legături şi prietenii, prin interacțiune socială, cu alți copii şi cu adulții din jurul lor.