Ziua Mondială a Educației are ca scop importanța rolului jucat de profesorii din întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o au pentru generațiile următoare.
Aceștia își dedică viața pentru a avea un impact asupra modului în care copiii învață, evoluează și se transformă în adulți.
Ziua Mondială a Educației se sărbătorește în fiecare an în data de 5 octombrie. În România anual elevii și profesorii primesc zi liberă pentru a sărbători Ziua Educației.
Ziua Mondială a Educației este sărbătorită în prezent în peste 100 de țări.
Ce este Ziua Mondială a Educației?
Ziua Mondială a Educației a apărut pentru prima dată în anul 1994. Această zi amintește de un moment foarte important în istoria educației, mai exact semnarea Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor, eveniment care a avut loc în anul 1966. Practic, această recomandare, precum și Recomandarea privind învățământul superior din anul 1977 au pus bazele adoptării unor drepturi și responsabilități pentru cadrele didactice.
În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar.
«Cei mai buni profesori sunt cei care te învaţă încotro să te uiţi, dar nu îţi spun şi ce să vezi , lăsând libertatea fiecărui copil de a descoperi şi cunoaşte în stilul său propriu».
Mulțumește astăzi unui profesor drag pentru tot efortul depus și pentru implicarea de care a dat dovadă.
Apreciază-l și fii recunoscător pentru ceea ce a sădit în tine și pentru informațiile pe care le-ai dobândit datorită lui.
Profesorii au avut și vor avea mereu un rol esențial în formarea elevului. Aceștia asigură formarea și pregătirea personalității tinerelor generații și pregătirea lor profesională în cadrul instituțiilor de învățământ, strâns legate de viață, de activitatea socio-profesională, morală și cetățenească.